Velkommen til Ulf Hafseld, ny medarbeider i Osloregionen
Velkommen til Ulf Hafseld, som er ansatt i sekretariatet i Osloregionen som spesialrådgiver fra 1. mai. Han vil ha som…
34 % av utslipp i veitrafikken på Østlandet kommer fra tunge kjøretøy (2023-tall). Skal Norge nå klimamål er omstilling til grønn næringstransport avgjørende. Mangel på tilgjengelig infrastruktur og areal, i tillegg til tidkrevende saksbehandling er barrierer for nødvendig omstilling. Som planmyndighet og samfunnsutviklere har kommuner og fylkeskommuner sentrale roller for omlegging til nullutslipp.
Osloregionen gjennomfører i 2025-2026 prosjektet Energistasjoner fase II, som er en videreføring av Energistasjoner for grønn næringstransport, med formål å bidra til raskere etablering av energistasjoner på Østlandet. Prosjektet er finansiert av Klimasats-ordningen. Vi skal arbeide videre med koordinering, planlegging og etablering av lade‐ og fylleinfrastruktur på Østlandet.
Prosjektet vil arbeide med videreutvikling av veileder for etablering av energistasjoner for tungtransport, spredning av veilederen og arbeidsverksted for identifisering av potensielle arealer på Østlandet. Osloregionen vil videreføre det gode samarbeidet med ulike aktører fra energistasjonsprosjekt fase I.
Osloregionen og Østlandssamarbeidet har i perioden 2022-2024 gjennomført prosjektet Energistasjoner for grønn næringstransport. Prosjektet var finansiert gjennom Miljødirektoratets Klimasats-ordning og har samarbeidet tett med Grønt Landtransportprogram og Statens Vegvesen. Her er sluttrapport fra prosjektet som gir en utfyllende beskrivelse av gjennomføring av prosjektet og hovedresultater. Se ellers andre artikler om aktiviteter i prosjektet nedenfor.
Veileder for etablering av energistasjoner
En av hovedleveransene i prosjektet har vært å utvikle en veileder for etablering av energistasjoner for tungtransport. Norconsult har hatt som oppdrag å utvikle veilederen, i tett samarbeid med prosjektledelsen i Osloregionen og med innspill fra et bredt spekter av aktører. Hovedmålgruppen for veilederen er kommuner som planmyndighet og med ansvar søknadsbehandling, men vil også ha nytteverdi for tiltakshavere for bygging av energistasjoner og andre relevante aktører. Her er bilder fra fotooppdrag som del av utvikling av veilederen.