Travel energistasjon på Grønlikaia

Koordineringsgruppen for Osloregionens energistasjonsprosjekt var den 19. mai på befaring på energistasjonen hos Oslo Havn på Grønlikaia. Deltakere i koordineringsgruppen er fagpersoner fra kommuner og fylkeskommuner som bidrar med faglige råd og forankring i gjennomføring av prosjektet.
Osloregionens direktør Målfrid Baik og prosjektleder Ulf Hafseld ønsket velkommen og takket for at vi fikk komme på befaring. På Grønlikaia møtte vi Heidi Neilson, Oslo Havn, Sture Portvik, Bymiljøetaten og Jogeir Munkeby, Gasum.
På Grønlikaia er det lagt til rette for lading av tunge lastebiler, samt tanking av flytende biogass. Aktiviteten øker jevnt og trutt, og det er mange selskaper som benytter seg av den offentlig tilgjengelige energistasjonen. Heidi Neilson informerte gruppen om Oslo Havns policy, og at de ønsket å legge til rette for energistasjoner på deres anlegg der det er gjennomførbart. Noen steder er det lukkede områder der kun særskilte brukere har adgang, mens på Grønlikaia er det åpent for alle.
Selskapet Unicon har flere betongbiler som nå kjører rent elektrisk. På bildet under ser vi sjåføren på en av bilene i samtale med Heidi Neilson i Oslo Havn. Han var tydelig på at han helst ville kjøre elektrisk da dette ga en mye bedre arbeidsdag med mindre støy og vibrasjoner. Sture Portvik fra Oslo kommune fortalte om prosjektet med hurtigladere for tunge lastebiler, og hvordan Oslo kommune, Oslo Havn og ladeoperatøren Recharge samarbeidet. I lunsj-tiden er det ofte travelt, da mange lastebiler har behov for påfylling av energi etter en aktiv formiddagsøkt.
Jogeir Munkeby fra Gasum viste gruppen rundt på biogasstasjonen hvor det kan tankes flytende biogass. Det er mange tunge lastebiler som har valgt dette drivstoffet, og stasjonen har rundt 60 tankinger på en vanlig arbeidsdag. Under vårt korte opphold observerte vi fire lastebiler som var inne for tanking – og oppfylling til full tank tar bare få minutter.
Alle foto: Osloregionen IPR