Hopp til innhold
blå bakgrunn med Osloregionen logo

Inspirasjon- og nettverkstur til Barcelona med nære internasjonale partnere

 

Årlig møte med europeiske partnere

Faglig input og inspirasjon er viktig i alle fagområder, også i arbeidet med talentattraksjon. Derfor er Osloregionen medlem i «European Talent Mobility Forum«, et nettverk i regi av Future Place Leadership, som samler byer og regioner som jobber holistisk med talentattraksjon og beholdelse. Osloregionen ble medlem i januar 2023 som eneste by i Norge, og nettverket inkluderer månedlige digitale møter.

Personer som stiller opp for bilde med blå himmel bak
European Talent Mobility Forum på studietur i Barcelona

I oktober var det et tid for det årlige fysisk møte, og det ble denne gangen arrangert i Barcelona, og Mari Strømsvåg fra Osloregionen IPR deltok.

Deltagerne i European Talent Mobility Forum er erfarne i sitt arbeid, og svært nyttig for Osloregionen å ha kontakt med, og diskusjonene i Barcelona var spennende.

Tematikken i møtet handler om trender og erfaringer som gruppen har erfart det siste året, og tanker om hva som bør gjøres fremover for å sikre at Europa og våre land, regioner og byer forblir attraktive ovenfor internasjonale talenter. Fem punkter som alle erkjente som utfordringer og muligheter for oss alle:

State of the «Talent»

  1. Behovet for internasjonale talenter øker, men behovet er mer diversifisert, og det er behov for både høy-kompetent arbeidskraft, men også mer faglært
  2. Byråkratiet er alt for tungvint, og utfordringene er universale i landene
  3. Å kunne tilby «Welcome» tjenester er essensielt, både digitalt og fysisk, med tilbud til hele familien
  4. To lavthengende frukter som burde få mer fokus er «spouses»/medfølgende partner og internasjonale studenter. Knekker man koden på disse to kommer vi langt!
  5. Bedrifter er ikke modne nok til å rekruttere, og må investere mer i internasjonalisering internt og kompetanseheving med ansettelser fra utlandet.

Osloregionen fikk presentere sitt arbeid i løpet av møtet, og det samme gjorde Emilia-Romagna regionen i Italia som også er et nytt medlem, og her fikk vi delt både problemer og feire gode ideer og løsninger som man har jobbet med. Forumet hadde spesiell interesse for arbeidet med «Kompetansespor» og Mari kom hjem med mange gode ideer som nå bør settes ut i livet.

Følgende byer og regioner er medlem i European Talent Mobility Forum:

  • Berlin Partner (Tyskland)
  • International Citizens Hub, Lund (Sverige)
  • Bizkaia Talent (Baskerland, Spania)
  • Move to Gothenburg (Sweden)
  • Barinport Eidenhoven (Netherlands)
  • Talent Scotland (Scotland)
  • Copenhagen Capacity (Denmark)
  • Turku Business Region (Finland)
  • Art-ER, Emilia-Romagna (Italia)
  • Osloregionen (Norge)

Nettverket ledes av Morten King-Grubert, fra Future Place Leadership.

Cities for Talent

Oppstilt bilde med mange personer på Cities for talent møtet.
Deltagere på Cities for Talent møtet i Barcelona

Barcelona har tusenvis av internasjonale som kommer for studier og jobb, og er en attraktiv by for mange. I 10 år har Barcelona invitert til «Barcelona Interational Community Day«, og i forbindelse med årets arrangement ønsket International Economic Promotion acdelingen i Barcelona City Council å invitere andre byer og regioner til å være med på feiringen.

Tre smilende kvinner
Mari sammen med Marzia og Judith fra Barcelona City Council

Osloregionen ble invitert til å holde et innlegg i workshopen «Attracting and retaining foreign talents» sammen med Burkhard Volbracht fra Berlin and Partners, Ivan Jiménez, fra Bizkaia Talent, og Merete Sandager fra Copenhagen Capacity.

Senere i programmet ble det også diskutert hvordan ønske velkommen og integrere internasjonale talenter, samt hvordan å engasjere lokale interessenter og kombinere privat og offentlig samarbeid.

Vi fikk også omvisning av Barcelona International Welcome Desk, som er det fysiske møtestedet for internasjonale, hvor de kan få hjelp og svar på spørsmål de måtte ha tilknyttet å bo og leve i Barcelona.

Bilde av en vegg med teksten Welcome, Talent!

 

I tillegg fikk deltagerne en introduksjon til «Barcelona Talent Map«, en datafisering av hvem som bor og studerer i Barcelona, deres stillinger, utdanning og erfaringer. Tallene og dataene er hentet fra LinkedIn og er en interessant måte å identifisere hvem målgruppen er.

På kvelden var vi invitert til Mobile World Capital Barcelona, som holdt en presentasjon for oss om hvordan de tilrettelegger for økt tiltrekking av tech talenter, spesielt gjennom arrangementer som Jump2Digital.

5000+ og en velkomst i Barcelona

Et av høydepunktene for studieturen til Barcelona, var å få delta på Barcelona International Community Day lørdag 28. oktober. Arrangementet hadde 10 års jubileum, og ble feiret ved at mer enn 5000 deltagere var tilstede, og deltok på mer enn 60 arrangementer i løpet av dagen. Det var mer en 70 forskjellige utstillere, alt fra organisasjoner og lag hvor internasjoanle kunne bli engasjert i, til internasjonale skoler og barnehager for familiemedlemmer.

Bilde av en rød stoffpose
Barcelona International Welcome Day 2023

I tillegg var det flere relocation tjenester tilstede, men også rådgivere for kjøp av eiendom, bank osv. I fine omgivelser åpnet arrangementet kl 10.00, og varte til sent på kvelden med kultur og faglige arrangementer. Man kunne enkelt bli med på seminarer med temaer som «How to find a job in Barcelona being multilingual», «How does healthcare work in Barcelona?», og «Challenges of physical and emotional moves», og det var arrangementer og aktiviterer både for barn og voksne.

I tillegg til deltagerne fra European Talent Mobility Forum deltok følgende byer på møtet med Barcelona by:  Brno i Tsjekkia, Helsingfors i Finland, Hong Kong i Kina, Milano i Italia, München i Tyskland og Utrecht i Nederland. Det er diskutert om det skal gjennomføres digitale og fysiske møter videre for å fortsette den gode dialogen på tvers av landene.

Takk til Ajuntament de Barcelona for invitasjonen og til Future Place Leadership for god fasilitering første dagen.

Hva nå for Osloregionen?

Studieturen viste at det er et stort behov for å samarbeide på tvers av land, men også internt i Norge.
Norge er et av få land som ikke jobber med tiltrekking av utenlandsk arbeidskraft på nasjonalt nivå, og det vil straffe seg i det lange løp.

Vi risikerer å tape kampen om talentene, men studieturen viste også at man kan få til mye hvis man samler kreftene.

Osloregionen vil derfor fortsette satsningen på å tilrettelegge for internasjonale talenter, med et økt fokus på medfølgende partner, og samarbeid på tvers av regionen, og Norge. I tillegg vil vi fortsette å jobbe for at det blir mer forutsigbart og effektivt å flytte til regionen, og minske byråkratiet.

Dette er bare noe av det Osloregionen skal jobbe med i 2024, og ønsker samarbeid på tvers av offentlig og privat.

Er du interessert i rekruttering, atttraksjon eller beholdelse av internasjonale talenter?
Ta kontakt med Mari Strømsvåg!