Delrapport 1 – Gods og logistikk i Osloregionen – kunnskapsgrunnlag
Flowchange har levert første delrapport i Osloregionens gods- og logistikkprosjekt.

Første delrapport (arbeidspakke 1) i prosjektet tar for seg utviklingen i godstransport i regionen for årene 2012-2018, prognoser fremover, tilgjengelige arealer for gods og logistikk og utvikling og prognoser i utslipp fra tungtrafikken. Rapporten gjør også en vurdering av utviklingen opp mot felles strategi for gods- og logistikk , vedtatt 2012.
Rapporten er levert av Flowchange, på oppdrag fra Osloregionen.
Noen hovedfunn i rapporten:
- Tungtrafikken på vei fortsetter å øke, i hele regionen. Prognosene mot 2030 viser fortsatt høy vekst.
- En spesiell utfordring er de trafikale virkningene av infrastrukturinvesteringer i regionen, som innebærer betydelig vekst i massetransportene.
- Utfordringene knyttet til forventet vekst i tungtrafikken vil være særlig store i det indre Oslofjordområdet
- Utenriks sjøtransport øker, både for oversjøisk gods og europeisk gods
- Utenriks jernbanetransport er marginalisert, med unntak av tømmertransportene på bane til svensk industri der fortsatt vekst forventes
- Innenriks sjø- og banetransport mister markedsandeler til transport på vei
- Nedgang i eksportrettet industri i kombinasjon med vekst i næringslivet rettet mot innenlandsmarkedet, fører til skjevere retningsbalanser og dårlig lastutnyttelse ved godstransport internt i regionen og med land utenfor Skandinavia
- Regionen har betydelige arealreserver for vekst i de areal- og transportintensive næringene, men det er knapphet på arealer til gods og logistikkformål i Oslo og randsonen til Oslo (inntil 40 kilometer fra Oslo sentrum)
- Forventninger om overgang til fossilfrie og utslippsfrie kjøretøy mot 2030 er for optimistiske. Her er det behov for en kombinasjon av virkemidler for å øke etterspørselen.
For spørsmål til rapporten/prosjektet, ta kontakt med:
Eva Næss Karlsen, prosjektleder i Osloregionen, tlf 900 63 086
Geir Berg, prosjektleder Flowchange, tlf 971 94 747