Hopp til innhold

Future Library

En skog, et rom, en bok, 100 forfattere og 100 år

Framtidsbiblioteket (Future Library) er et kunstverk av den skotske kunstneren Katie Paterson, som gradvis skal vokse fram i Oslo de neste hundre årene.

Tusen trær ble plantet på Vettakollen i Nordmarka i 2014, og om hundre år skal disse trærne felles for å bli til papir til en bokantologi som påbegynnes i år, men som det først vil bli mulig å lese i 2114. Hvert år i 100 år skal en forfatter få i oppdrag å bidra med en ny tekst til en bok bestående av en voksende samling av 100 upubliserte og uleste manuskripter. Boken trykkes først i 2114 og tekstsamlingen skal oppbevares i et spesialdesignet rom i det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika.

Forfatterne

2014: Margaret Atwood overleverte teksten “Scribbling Moon” i en seremoni i Framtidsbibliotekskogen i 2015.

2015: Den prisbelønte forfatteren David Mitchell (England) var den andre forfatteren som leverte en tekst til kunstverket Framtidsbiblioteket med tittelen “Tittel From Me Flows What You Call Time”.

2016: Islandske Sjön overleverte teksten «As My Brow Brushes On The Tunics Of Angels or The Drop Tower, the Roller Coaster, the Whirling Cups and other Instruments of Worship from the Post-Industrial Agetil Fremtidsbiblioteket» i juni 2017.

2017: Den kritikerroste forfatteren og engasjerte politiske kommentatoren Elif Shafak er den fjerde forfatteren i Framtidsbiblioteket. Hun overleverte sin tekst i Framtidsbibliotekskogen 2. juni 2018.

2018: Den sør-Koreanske kritikerroste forfatteren Han Kang er den femte forfatteren i Framtidsbiblioteket. Hun skal overlevere manuskriptet sitt under en egen seremoni Fremtidsbibliotekskogen i slutten av mai i 2019.

Les mer.

Osloregionen er samarbeidspartner.