Klimaplan 2021-2030: Høring i Stortinget
Osloregionen deltok på Energi- og miljøkomiteens høring om Klimaplan 2021-2030. Kommunene bidrar allerede vesentlig i klimaarbeidet, og kommunene i Osloregionen kan i kraft av sin størrelse bidra betydelig til å nå nasjonale klimamål, forutsatt gode rammebetingelser.

I forbindelse med Stortingsbehandlingen av regjeringens Klimaplan 2021-2030 avholdt Energi- og miljøkomiteen en høring den 2. februar. Osloregionen deltok ved leder i interessepolitisk utvalg og ordfører i Asker kommune, Lene Conradi.
Se Osloregionens innspill(tidspunkt 1.21.00).
Innspillet var basert på Osloregionens høringsinnspill til Klimakur. Osloregionen var en av flere deltakere på høringen som brukte tid på å understreke betydningen av ordningen med Klimasatsmidler. Vi framhevet de positive effektene ved tildeling av Klimasatsmidler, og ba Stortinget om at Klimasats videreføres til 2030, med flere utlysninger i året og med en vesentlig høyere økonomisk ramme.
Det er flere momenter i Klimameldingen Osloregionen mener er bra:
- Økning av CO2-avgiften til 2000 kr/tonn i 2030.
- Fastsetting av et tallfestet, innenlandsk utslippsmål for ikke-kvotepliktig sektor.
- Bruk av offentlige innkjøp for å redusere utslipp i transportsektoren og fra anleggsplasser.
- Pilotprosjekter med nullutslippssoner i utvalgte byer.
Innspillet til Osloregionen omhandlet også hvordan Stortinget kan spille kommunene gode ved å gjennomføre en endring av lovverket. Et nødvending grep for å realisere ambisjonen om utslippsfrie bygg og anleggsplasser. Ved en justering av plan- og bygningsregelverket, vil kommunene settes i en posisjon til å stille krav om dette.
Innlegget til Osloregionen ble avsluttet med å understreke viktigheten av god utslippsstatistikk som styringsverktøy. Stortinget ble oppfordret til å be regjeringen om å utarbeide mer treffsikker klimastatistikk fram mot publiseringen 2021/2022.
Allerede den 18. februar tar vi igjen opp Klimameldingen med stortingspolitikerne, da i et webinar omhandlende kommunenes rolle, muligheter og begrensninger i klimapolitikken.