Hopp til innhold

Gaute Hagerup leder nyåpnet C40-kontor i Oslo!

Oslo har nylig fått æren av å etablere et eget kontor for den internasjonale organisasjonen C40, og daglig leder av kontoret er ingen ringere enn Gaute Hagerup som mange kjenner fra direktørjobben i Oslo Business Region. Osloregionen har innledet en spennende dialog med Hagerup og C40 om samarbeid med sikte på at hele regionen får glede av etableringen.

 

C40 ble etablert i 2005, og er verdens største klimanettverk med 97 megabyer som medlemmer. Medlemsbyene er hjemsted for tilsammen 10% av jordens befolkning, og skaper 25% av verdens BNP. C40 medlemmene har forpliktet seg til å gjøre det som skal til for å nå Paris avtalens mål om 1,5 graders oppvarming, og i alle byene har medlemskapet forankring hos sin byrådsleder. Dette gjør C40 til et handlekraftig nettverk, og et kraftig verktøy for å kutte verdens C02 utslipp.

-Oslo er definitivt ikke definert som en megaby, men er medlem som såkalt «Innovator City». Til tross for sin størrelse har Oslo stor innflytelse i nettverket fordi byen og kommunen ligger langt fremme i arbeidet med det grønne skiftet. Mange storbyer i verden ser til Oslo for å lære, og Oslo fungerer som en testarena for mange løsninger. Vi har spesielt fått oppmerksomhet for nybrottsarbeid med å etablere klimabudsjett og som pådriver for utslippsfrie byggeplasser, forteller Hagerup.

Det nye C40 Oslo kontoret skal lede arbeidet med å spre beste praksis på disse to områdene til andre byer. Det betyr at flere storbyer i verden snart vil etterspørre teknologi og løsninger som vil gjøre bygg og anleggsbransjen mer miljøvennlig. Los Angeles, Mexico City og Budapest har nylig underskrevet en avtale med Oslo innenfor dette arbeidet. Når det gjelder klimaledelse og klimabudsjett blir hovedoppgaven å integrere klimaarbeidet blant kjerneoppgavene til toppledelsen i medlemsbyene.

Hagerup understreker at Oslo-kontoret og Osloregionen ikke bare skal lære bort, man har mye å lære fra andre C40-byer gjennom ulike fagnettverk.  Oslo-kontoret vil også være en kanal inn til Oslo og Norge for læring av de beste byene i resten av verden.

-Etablering av et C40-kontor i Oslo er kjempespennende, og gir Osloregionen en unik mulighet for kompetanseheving og deling av kompetanse med andre byregioner verden rundt. Spesielt interessant er C40s arbeid med å rekruttere såkalte «følgebyer» rundt medlemsbyene i nettverket. Dette er noe vi vil følge aktivt opp i tiden som kommer, sier Osloregionens direktør Øyvind Såtvedt.