Hopp til innhold

Future Library med Karl Ove Knausgård, Ocean Vuong og Tsitsi Dangarembga

1000 trær blir til 100 bøker om 100 år.

Kunstprosjektet Future Library høster internasjonal oppmerksomhet og setter Oslo på kartet literært. Og resultatet? Det kommer ikke før år 2114.

Søndag 12. juni skal tre nye manuskripter overleveres i Nordmarka og Stillerommet på Deichman Bjørvika skal offisielt åpnes.

 

Katie Paterson er kunstneren bak dette hundreårs-kunstverket som samler inn tekster som skal forbli uleste fram til 2114.

Hvert år frem til 2114 vil det presenteres ny forfatter som skal skrive en bok som skal forbli forseglet frem til 2114, hvor 100 bøker skal printes og lanseres som en del av Future Library.

Bøkene vil bli printet på 1000 plantede trær i Nordmarka, som skal stå og få vokse i fred. Overleveringen av manuskriptene skjer inni mellom trærne, og denne skogsturen kan du være med på søndag 12. juni 2022, enten fysisk eller digitalt (se mer nedenfor).

Deltagende forfatterne

Den første forfatteren var kanadiske Margaret Atwood (2014). Deretter fulgte britiske David Mitchell (2015) og den islandske dikteren og forfatteren Sjón (2016). Året etter var det den tyrkiske forfatteren og politiske kommentatoren Elif Shafak (2017) som overleverte sin tekst, og deretter den koreanske forfatteren Han Kang (2018).

Forfatterne Karl Ove Knausgård, Ocean Vuong og Tsitsi Dangarembga som er fra henholsvis2019 og 2020 og 2021 skal 12. juni 2022 overrekke sine manuskripter til Future Library Trust, og forbli ulest frem til 2114.

Forfatterne vil overlevere sine manuskripter 12 juni.
Karl Ove Knausgård (2019), Ocean Vuong (2020) og Tsitsi Dangarembga (2021)

Om Future Library

Future Library/Framtidsbiblioteket er utviklet på oppdrag fra og produseres av Bjørvika Utvikling og blir forvaltet av Stiftelsen Framtidsbiblioteket.

Stillerommet i Deichman Bjørvika er designet av kunstneren Katie Paterson i samarbeid med arkitektene Atelier Oslo og LundHagem Arkitekter og åpner for publikum 12. juni 2022.

Foto: Future Library

I Stillerommet skal forfatternes tekster oppbevares i hundre år. Rommet er kledd i tre fra trærne som stod der Framtidsbibliotekskogen nå vokser. Hvert manuskript har en egen skuff, der de skal ligge til 2114, da grantrærne har vokst seg store, og skal bli til papir som alle de tekstene skal trykkes på.

Delta du også!

Du kan både være med på skogsturen i Nordmarka for overlevering av manuskriptet, og du kan delta på Deichman Bjørvika hvor det vil være offisell åpning av Stillerommet og ikk eminst vi får et foredrag av de tre deltagende forfatterne.

Delta i Nordmarka: 

Karl Ove Knausgård (2019), Ocean Vuong (2020) og Tsitsi Dangarembga (2021) overrekker sine nyskrevne tekster til Stiftelsen Framtidsbiblioteket og Ordfører Marianne Borgen i Framtidsbibliotekskogen ved Frognerseteren søndag 12. juni 2022.

Møt opp på ”Sporten” ved Frognerseteren fra kl. 09.45. Skogsturen ledes an av forfatterne Knausgård, Vuong og Dangarembga og starter presis kl. 10.05. Den tar om lag 30 minutter.

Seremonien starter når alle har kommet fram til Framtidsbibliotekskogen og har funnet plassene sine, omtrent kl. 10.45.

Kle deg for en skogstur. De siste 100 meterne er vanskelig tilgjengelige for barnevogner etc. Skogforvalterne fra Bymiljøetaten i Oslo kommune koker kaffe på bål. Ta med egen kopp for å spare miljøet, og gjerne et sitteunderlag.
Framtidsbibliotekskogen er liten og sårbar, ta hensyn til trærne og hverandre.

Framtidsbibliotekets koordinater er 59°59’10.0” N10°41’48.6” E.

Se Googlemap eller last ned kartet under.
Møt opp her: https://goo.gl/maps/jijLvGZ1sWC2
Kartet: https://www.futurelibrary.no/assets/downloads/map.pdf

For mer informasjon: https://fb.me/e/1BGZxDYdl 

Kan du ikke delta i Nordmarka?
Strøm her, eller se direkte i videoen under: https://vimeo.com/event/2132936/

Delta på Deichman Bjørvika:

Åpning av Framtidsbibliotekets Stillerom og samtale med forfatterne
På Deichman Bjørvika kl. 15.00 vil den offisielle åpningen av Stillerommet finne sted. I dette rommet skal forfatternes tekster oppbevares i hundre år.

Etter åpningen blir det en samtale mellom årets forfattere Karl Ove Knausgård, Ocean Vuong og Tsitsi Dangarembga. Samtalen ledes av kulturredaktør Claire Armitstead fra The Guardian.

Adresse: Deichman Bjørvika, Anne Cath Vestlys plass 1.

For mer informasjon: https://fb.me/e/1zuJIx2x7

Kan du ikke delta på Deichman?
Strøm her, eller se direkte i videoen under: https://vimeo.com/event/2132936/

Osloregionen har støttet dette prosjektet i flere år, som et viktig profileringsprosjekt av Oslo som en litteratær- og kunstby.